Nepřehlédněte

Program 2022 pro poskytování dotací na obnovu památek

Dne 25. 10. 2021 Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo svým usnesením č. 021-10/2021/ZK „Program 2022  pro poskytování dotací na obnovu památek z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu kultury a obnovy památek".

Žádosti pro rok 2022 bude možné podat v termínu od 9. prosince 2021 od 9:00 hodin do 3. ledna 2022 do 16:00.

Žádosti o dotace pro rok 2022 se podávají prostřednictvím internetové aplikace, kde se nejprve žadatel zaregistruje (pro všechny fondy) na adrese http://dotace.kr-stredocesky.cz/, pokud se již neregistroval v předchozích letech (registrace z předchozích let platí), a poté může podávat žádosti do jednotlivých fondů Středočeského kraje. Žadatel bude mít možnost průběžně aktualizovat vložené údaje, podávat žádosti, získat přehled podaných žádostí.

V případě, že je žadatelem subjekt, který má zřízenou datovou schránku nebo je držitelem kvalifikovaného certifikátu nebo kvalifikovaného elektronického podpisu, je nutné žádost podat ve výše uvedené lhůtě v elektronické podobě prostřednictvím internetové aplikacena adrese http://dotace.kr-stredocesky.cz včetně vložení všech povinných příloh. Zároveň musí být samotná žádost – dokument vygenerovaný z aplikace ve formátu pdf zaslán na Krajský úřad Středočeského kraje datovou schránkou žadatele nebo elektronicky podepsán žadatelem nebo statutárním zástupcem žadatele a vložen do aplikace.

V případě, že je žadatelem subjekt, který nemá zřízenou datovou schránku a není držitelem kvalifikovaného certifikátu nebo kvalifikovaného elektronického podpisu, je nutné žádost podat ve výše uvedené lhůtě v elektronické podobě prostřednictvím internetové aplikacena adrese http://dotace.kr-stredocesky.cz včetně vložení všech povinných příloh a zároveň v listinné papírové podobě na formuláři vygenerovaném aplikací, s úředně ověřeným podpisem žadatele nebo statutárního zástupce žadatele, ve lhůtě, stanovené Programem. Povinné přílohy se v listinné papírové podobě nezasílají. Žadatel zašle podepsanou žádost prostřednictvím poskytovatele poštovních služeb v obálce formátu A4, na které bude nalepena poslední stránka vytištěné žádosti. Obálku je možno doručit též osobně do podatelny Krajského úřadu Středočeského kraje.

Dotaci dle tohoto Programu lze poskytnout na obnovu kulturní památky definované zákonem č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů, a pouze na účel, který je vymezen v rámci těchto Tematických zadání:

a)    Obnova kulturních památek, která zahrnuje akce/projekty, které splňují alespoň některé z následujících kritérií: tradice, reference o subjektu, kvalita akce/projektu, vícezdrojové financování, naléhavost opravy, připravenost akce/projektu, rozpracovanost opravy památky, finanční zajištění, využití památky po opravě, význam památky v regionu, krajinná dominanta památky nebo památka dotvářející urbanistické prostředí, uchování památkové hodnoty.

Dále zpracování:

a.    stavebně historického průzkumu včetně digitální podoby, dendrochronologického průzkumu, stratigrafie, digitálního zaměření kulturních památek,
b.    záměru na restaurování kulturní památky s podmínkou zahájení vlastních restaurátorských prací max. do 5 let od jeho vyhotovení,
c.    průzkumu biotického napadení, restaurátorského průzkumu s podmínkou zahájených prací na projektu celkové obnovy kulturní památky.

Prioritou v rámci tohoto Tematického zadání jsou stavebně historické průzkumy a jejich digitalizace, dendrochronologické průzkumy, stratigrafie a digitální zaměření kulturních památek.

Akce/projekt musí být ukončen do jednoho roku od oboustranného podpisu smlouvy.

b)    Obnova památek určených ke společenskému využití, která zahrnuje akce/projekty obnovy nemovitých kulturních památek, s výjimkou drobných objektů v krajině (sochy, smírčí kříže, boží muka atp.), které splňují alespoň některé z následujících kritérií: využití objektu pro spolkový a společenský život regionu (reference o stávajícím a budoucím  využití), dopravní dostupnost objektu pro nejširší veřejnost, dokončená etapa, vícezdrojové financování, naléhavost opravy, připravenost akce/projektu, popis možnosti spolkového využití po ukončení akce/projektu, způsob užívání památky v posledních třech letech.

Akce/projekt musí být ukončen do 31. 12. 2023.

Žadatel může dle tohoto Programu podat pouze jednu žádost v rámci jednoho Tematického zadání, ve lhůtě stanovené tímto Programem, pokud splňuje podmínky pro podávání žádostí stanovené Programem.

Způsob podání žádostí a jejich povinné přílohy stanovuje „Metodický pokyn k podávání žádostí o dotace prostřednictvím veřejnoprávní smlouvy z Programu 2022 pro poskytování dotací na obnovu památek z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu kultury a obnovy památek", jehož text naleznete zde.

Dokumenty ke stažení