Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Druhé Fórum hejtmanů 4-Dohody

Pomyslnou štafetu v organizaci setkání hejtmanů 4-Dohody převzal v roce 2019 v Ratměřicích region Burgundsko-Franche Comté, ale i jim plány na společné setkání překazila celosvětová pandemie Covid-19.

Ale ani tato epidemie nezastavila již dvacet let trvající partnerství spolupracujících regionů a dnešního dne, 4. února 2021, proběhlo druhé Fórum hejtmanů online a díky aplikaci Zoom Interpetor v 5 jazykových mutacích a pořádající region zvládl organizaci na výbornou.

Středočeský kraj na setkání reprezentovala hejtmanka kraje Petra Pecková, za pořádající region Burgundsko Franche Comté prezentoval místopředseda regionální rady zodpovědný za mezinárodní rozvoj, evropské fondy, cestovní ruch a sport Patrick Ayache, za Opolské vojvodství vystoupil vícemaršálek Zbigniew Kubalanca a za Porýní Falc prezident Hendrik Hering a Heike Raab, státní tajemnice a zplnomocněnkyně na spolkové a evropské úrovni pro média a digitální technologie.

V první části setkání, které zahájil francouzský viceprezident prezident Patrick Ayache, jednotlivé regiony prezentovaly stav Covid 19 ve svých regionech, co je trápí, co a jak řeší a co je v kompetencích regionu či co je řešeno na úrovni státu – zajímavé bylo například to, že v německých spolkových zemích řeší školní docházku a související opatření na úrovni regionu, zatímco v ostatních zemích je toto řešeno globálně na úrovni státu. Všichni přednášející kvitovali nutnost zapojení bezpečnostních složek a bývalých zdravotníků – i díky jim je situace ve všech regionech „pod kontrolou“, z Opole a Porýní dokonce ohlásili mírný pokles počtu pacientů s chorobou Covid-19.

„Budování vakcinačních center, digitální registrace na očkování, zasedání krizového štábu a další aktivity nyní plní můj kalendář,“ komentovala situaci na kraji hejtmanka Petra Pecková, „ ale snažíme se pomáhat tam, kde si myslíme, že aktivita státu není dostatečná – vyčlenili jsme například peníze na zvýšení platů zdravotníkům a záchranářům, nebo na nákup nových sanitek,“ dodala ke svým aktivitám nejvyšší představitelka kraje Petra Pecková, která okomentovala i nepřehledný systém vládní podpory, která je, podobně jako v jiných zemích, ne úplně adekvátní ztrátám, jaké jsou v oblasti cestovního ruchu a gastronomie.

Druhá část byla věnována přehledu a fungování pracovních skupin – ke slovu se regiony dostaly v abecedním pořadí a postupně byl představen program skupiny Turismus, který spadá do dikce Burgundska, kde nyní převládá teoretická analýza dat a bohužel srovnávání velkých ztrát způsobených pandemií v tomto sektoru. „Regiony se zároveň musí přeorientovat ze zahraniční klientely na tu převážně domácí, a tak se mění nabídka i cílový zákazník, a je proto nutno využívat i jiné marketingové nástroje,“ i tyto aktivity shrnul ve svém vystoupení Patrick Ayache.

Inovace, druhá a nejaktivnější pracovní skupina, vedená Středočeským krajem, se sešla již 4x, z toho třikrát již s účastí odborníků, kteří mezi sebou sdílí poznatky a rozhodli se i pro společnou spolupráci při budování evropských inovačních hubů, na něž nyní ve svém programu Digitální Evropa jsou i vyhrazeny finance z Evropských fondů. „ Znalosti a lidé jsou v této oblasti klíčoví a proto podpoříme mobilitu expertů, vědců a studentů, protože přestože online setkání jsou přínosná a v současné době jediná možná, v této oblasti je důležité sdílet i dobré příklady z praxe a vidět implementované inovační metody a postupy i v praxi“ uvedla ve svém vystoupení hejtmanka Petra Pecková. Na setkání pracovní skupiny inovace jsme nabídli partnerům možnost aktivně se zapojit do fungování na platformě Platinn, očekáváme tedy, že odborníci tuto možnost využijí a malé a střední podniky obohatí svými poznatky, analýzami dat a koučinkem k vhodnému zavedení nových metod a digitalizace. I z pracovní skupiny Vzdělávání a mobility mládeže již vyplývají konkrétní cíle a směry, kam se bude spolupráce nadále ubírat – nově představenou myšlenku parlamentu mládeže vřele přijali reprezentanti všech regionů a věříme, že přinese velké benefity i studentům, kteří se do projektu zapojí. Na tuto myšlenku navázal i region Opole, který informoval partnery o právě zpracovávaném projektu virtuálních stáží, který bude představen během března a v létě by mohlo dojít k realizaci, což by opět obohatilo portfolio akcí pro studenty, kterými spolupráce regionů 4-Dohody vyniká.

V závěrečném shrnutí setkání se účastníci shodli, že je skvělé, že si byli schopni ve svých online kalendářích najít čas, ale že už jsou trochu frustrovaní a chybí jim osobní setkání a běžné návštěvy či setkání face to face.

ODKAZY na důležité projekty