Nepřehlédněte

Podpora kultury, historických akcí a slavností

Program 2022 pro poskytování dotací na podporu kultury

Dne 25. 10. 2021 Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo svým usnesením č. 021-10/2021/ZK „Program 2022  pro poskytování dotací na podporu kultury z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu kultury a obnovy památek".

Žádosti pro rok 2022 bude možné podat v termínu od 9. prosince 2021 od 9:00 hodin do 3. ledna 2022 do 16:00.
Žádosti o dotace pro rok 2022 se podávají prostřednictvím internetové aplikace, kde se nejprve žadatel zaregistruje (pro všechny fondy) na adrese https://dotace.kr-stredocesky.cz/ku-dotace-application/, pokud se již neregistroval v předchozích letech (registrace z předchozích let platí), a poté může podávat žádosti do jednotlivých fondů Středočeského kraje. Žadatel bude mít možnost průběžně aktualizovat vložené údaje, podávat žádosti, získat přehled podaných žádostí.

V případě, že je žadatelem subjekt, který má zřízenou datovou schránku nebo je držitelem kvalifikovaného certifikátu nebo kvalifikovaného elektronického podpisu, je nutné žádost podat ve výše uvedené lhůtě v elektronické podobě prostřednictvím internetové aplikacena adrese http://dotace.kr-stredocesky.cz včetně vložení všech povinných příloh. Zároveň musí být samotná žádost – dokument vygenerovaný z aplikace ve formátu pdf zaslán na Krajský úřad Středočeského kraje datovou schránkou žadatele nebo elektronicky podepsán žadatelem nebo statutárním zástupcem žadatele a vložen do aplikace.

V případě, že je žadatelem subjekt, který nemá zřízenou datovou schránku a není držitelem kvalifikovaného certifikátu nebo kvalifikovaného elektronického podpisu, je nutné žádost podat ve výše uvedené lhůtě v elektronické podobě prostřednictvím internetové aplikacena adrese http://dotace.kr-stredocesky.cz včetně vložení všech povinných příloh a zároveň v listinné papírové podobě na formuláři vygenerovaném aplikací, s úředně ověřeným podpisem žadatele nebo statutárního zástupce žadatele, ve lhůtě, stanovené Programem. Povinné přílohy se v listinné papírové podobě nezasílají. Žadatel zašle podepsanou žádost prostřednictvím poskytovatele poštovních služeb v obálce formátu A4, na které bude nalepena poslední stránka vytištěné žádosti. Obálku je možno doručit též osobně do podatelny Krajského úřadu Středočeského kraje.

Dotaci dle tohoto Programu lze poskytnout pouze na účel, který je vymezen v rámci tematických zadání

a) Podpora kultury, zahrnuje akce/projekty výlučně neinvestičního charakteru, které splňují alespoň některé z následujících kritérií: jedinečnost akce/projektu, tradice, nadlokálnost. Jedná se o akce/projekty zejména v oblastech živé kultury, výstav, tradiční lidové kultury, letních kin, výtvarného umění. U festivalů, přehlídek a soutěží je požadována alespoň krajská úroveň. Dotace není určená na akce komerčního charakteru (tzn. veškeré příjmy z projektu budou vynaloženy na realizaci projektu). Z dotace nelze hradit pohoštění, s výjimkou cen do dětských soutěží.

b) Podpora významných výročí, zahrnuje akce/projekty výlučně neinvestičního charakteru, které splňují alespoň některé z následujících kritériích jedinečnost akce/projektu, tradice, nadlokálnost. Jedná se zejména o historické slavnosti, připomenutí významných výročí a bitev mající oporu v historických pramenech. Podpora významných výročí se vztahuje výhradně na obce, spolky a zapsané ústavy na akce/projekty nekomerčního charakteru.

c) Podpora činnosti organizace, a to výhradně zapsaného spolku, zapsaného ústavu, nadace, nadačního fondu a obecně prospěšné společnosti působící v oblasti kultury nejméně jeden rok k datu podání žádosti o dotaci, zahrnuje náklady neinvestičního charakteru spojené s celoročními aktivitami organizace v oblasti kultury, tzn. náklady související s rokem 2022 a vystavené na účetním dokladu nejpozději k 31. 12. 2022, např. propagace organizace (vydávání tiskovin, správa nebo tvorba webových stránek), nájem prostor k pravidelné celoroční činnosti, náklady na energie spojené s nájem nebo výpůjčkou prostor pro pravidelnou celoroční činnost v objektu na území Středočeského kraje, odbornou a metodickou pomoc.

d) Podpora publikační činnosti, audiovizuálních projektů a nových médií, zahrnuje projekty neinvestičnícho charakteru, které jsou jedinečné a mají přímou vazbu ke Středočeskému kraji. Podpora se vztahuje pouze na projekty nekomerčního charakteru. Výzva je určená profesionálům v oboru s příslušným živnostenským oprávněním a obcím. Projekt musí být kompletně dokončen do 31. 12. 2022.

Žadatel může dle tohoto Programu podat pouze jednu žádost, ve lhůtě stanovené tímtoProgramem, pokud splňuje podmínky pro podávání žádostí stanovené Programem.

Způsob podání žádosti a jejich povinné přílohy stanovuje „Metodický pokyn k podávání žádostí o dotace prostřednictvím veřejnoprávní smlouvy z Programu 2022 pro poskytování dotací na podporu kultury z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu kultury a obnovy památek ", jehož text naleznete zde.

Dokumenty ke stažení